Jaettu Maisema

-taidenäyttely

5.6. – 30.7.2015

 

 

M.A. Stark – Marko Karo
JAETTU MAISEMA /
SHARED LANDSCAPE
5.6. – 30.7.2015

Näyttely avoinna enää kaksi päivää:
keskiviikkona ja torstaina 29. – 30.7. klo 11 – 17.
Tervetuloa!

Maisema siirtyy sijoiltaan

Galleria 108:ssa Nokian Tehdassaarella on kesä–heinäkuussa esillä kahden valokuvaajan, Matias Starkin (1857–1940) ja Marko Karon (1971–), yhteisnäyttely Jaettu maisema. Näyttely kartoittaa kahden kuvantekijän kulkua samoilla maantieteellisillä paikoilla vuosisadan mittaisen ajanjakson erotuksella. Viime vuosisadan alusta olevat Starkin valokuvat palaavat näyttelyssä syntysijoilleen ja saavat rinnalleen Karon teoksia, joissa nokialaismaisemat näyttäytyvät uudelleen muokattuina.

Stark kuvasi Nokianvirran halkaisemaa maisemaa toiston keinoin, palaten samoille kuvauspaikoille yhä uudelleen. Tämän myötä hänen kuviensa muodostama kokonaisuus tuo maiseman näkyville muutoksen tilana, pitkäkestoisena muokkaantumisena, jota hetkellinen näköhavaintoimme ei muuten tavoittaisi. Starkin kuvissa ihminen piirtyy tällaista maisemaa vasten – koskien valjastajana, maan viljelijänä, teiden ja siltojen rakentajana. Hänen kuvansa pirstoivat maiseman staattisuutta myös postikortteina, jotka yhdistivät eri maissa asuvia ihmisiä jo kauan ennen Nokia-yhtiön tunnettua iskulausetta. Vastaavasti Karon valokuvissa maisema menettää hallitun muotonsa ja laskostuu piirrosmaisiksi kollaaseiksi. Hänen teoksissaan virtaava vesi toimii niin ikään ihmisen ja luonnon välienselvittelyn paikkana. Aikoinaan Imatran kosken veroisena nähtävyytenä pidetyn Melon maisemia hallitsee nyt vesivoimala: padotun veden reservi huokuu outoa kuvallista voimaa, ja sähköiset linjastot ruokkivat uudenlaista yhteisöllisyyttä.

 

Jaettu maisema -näyttelyn teokset muistuttavat eri tavoin maiseman jakautuneisuudesta ja siihen paikantuvista jännitteistä luonnon ja kulttuurin, ihmisen ja paikan, yksilön kokemuksen ja yhteisön välillä. Tällainen välimaasto on näyttelyssä myös katsojan paikka – maisemien kuvallisten esitysten ja vain kivenheiton päässä olevien aktuaalisten maisemien väliin jäävä tila, josta käsin voi puntaroida omaa osallisuuttaan maisemien äärellä.

M.A. Stark (1857–1940) oli nokialainen valokuvaaja, toimittaja ja opettaja, joka tallensi kotiseutunsa elämänpiiriä sekä kuvaamalla että kirjoittamalla. Stark opiskeli Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa kemiaa mutta suuntautui 1900-luvun alusta alkaen valokuvaukseen ja journalismiin. Starkin valokuvia oli esillä TR1 Taidehallissa Tampereella syksyllä 2013. Maahenki julkaisee tänä vuonna Starkin kuvia esittelevän teoksen (toim. Marko Karo ja Anja Portin).

Marko Karo (s. 1971) on helsinkiläinen valokuvataiteilija ja tutkija. Hänen teoksiaan on ollut viimeksi nähtävillä Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä syksyllä 2014. Karo muodostaa kolmanneksen taiteilijakollektiivista Gruppo 111 (Mika Elo, Marko Karo, Harri Laakso), joka kuratoi vuonna 2013 Suomen näyttelykokonaisuuden Falling Trees Venetsian 55. taidebiennaaliin.

Lisätiedot:
Marko Karo, puh. 050 547 1836, marko.karo@aalto.fi

Yhteystiedot:
GALLERIA 108
Tehdas 108 – Tehdassaaren Luova Keskus
Souranderintie 2, Tehdassaari
37100, Nokia
www.tehdas108.fi

Saapumisohjeet: https://www.tehdas108.fi/fi/saapumisohjeet/

Vanhojen valokuvien työpaja 25.7. klo 13

Jaettu maisema -näyttelyn yhteydessä Galleria 108:ssa Nokian tehdassaarella järjestetään vanhojen valokuvien työpaja lauantaina 25.7. klo 13 alkaen. Työpajassa Valokuvataiteen museon erikoistutkija Jukka Kukkonen opastaa vanhojen valokuvien tulkinnan ja ajoituksen perusteisiin ja kertoo Nokian ja sen ympäristön valokuvallisesta historiasta. Osallistujat voivat ottaa mukaan vanhoja valokuvia kotiarkistoistaan. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ennakkoilmoittautumiset 18.7. mennessä osoitteeseen: marko.karo@aalto.fi

MUUT TAPAHTUMAT

Etunäyttämö esittää : Tapaus Afterdawn

Tapaus Afterdawn   Näytöspäivämäärät:Pe 23.10. klo 18:30La 24.10. klo 17:00Su 25.10. klo 17:00Ke 28.10. klo 18:30To ...
Lue lisää

HUG 2021

HUG 2021 4.6.2021 - 5.6.2021 https://www.facebook.com/events/435153373973472/ ♥♥ HUG - juhla elolle ja luovuudelle ♥♥HUG ...
Lue lisää

Café Saari

Café SaariTEHDAS 108 Café Saari on avoinna Ti, To, Su klo 14-18 Café Saaren valikoimissa ...
Lue lisää

PopUp Estradi + peuhumaa

PopUp Estradi sunnuntaisin klo 15 – 16.30. PopUp Estradi on ILMAINEN estradi, jonne toivomme ...
Lue lisää