Prinsessa Mikaelan valtakunnassa

 

Prinsessa Mikaela ja hänen valtakuntansa


”Prinsessa Mikaela istuu valtaistuimellaan joka päivä, istuu vaan. Tekee taivaalle lintuja. Mikaela on joutsenprinsessa. Kuningatar-äiti järjestää juhlat prinsessan 30-vuotissyntymäpäivänä. Sitten kuningatar-äiti laittaa koko valtakunnan sekaisin ja Prinsessa Mikaela istuu vaan. Sillä kuningatar-äidillä alkaa henkinen kasvu, joka jäi kesken silloin kun pieni prinsessa syntyi. Sitä prinsessaa on sanottu erityislapseksi ja nyt se on erityisaikuinen.”  

Tuotanto: Nokian näyttelijäyhdistys ry/Etunäyttämö

Käsikirjoitus ja ohjaus: Saija Viljanen

Päärooleissa: Kristiina Pauni, Maarit Pakarinen ja Airi Vaske

Pääsin vihdoin eilen, 16.11.2016 katsomaan Nokian näyttelijäyhdistyksen Etunäyttämön uuden näytelmän Prinsessa Mikaela ja hänen valtakuntansa. Näytelmää on esitetty Tehdas 108:n galleriatilassa täysille katsomoille lokakuun puolivälistä saakka. Toistaiseksi viimeinen esitys on lauantaina 19.11. klo 15 ja se on loppuunvarattu. Peruutuspaikkoja voi kysellä paikan päällä ennen näytöstä.

Prinsessa Mikaela ja hänen valtakuntansa kertoo CP-vammaisen ja autistisen, 30-vuotispäiväänsä viettävän Mikaelan ja hänen yksinhuoltajaäitinsä, Pirjon tarinan. Vahvasti mukana juonessa on myös Mikaelan täti Inkeri ja moninainen joukko hulvattomia, raivostuttavia, tai sympaattisia sivuhenkilöitä.

Maarit Pakarinen näyttelee puhumatonta Mikaelaa uskottavasti, hienovireisesti ja herkkyydellä. Ilmeiden, eleiden ja kehonkielen avulla Pakarinen luo vaikutelman Mikaelan rikkaasta sisäisestä maailmasta, johon näytelmän katsoja pääsee kietoutumaan sisään.

Näytelmässä on paljon painavaa asiaa ja sen kantavia teemoja ovat erilaisuus ja sen hyväksyminen, ennakkoluulot, vanhemmuus, omaishoitajuus sekä oikeus omaan tilaan ja omiin valintoihin. Myös sisarusten välistä kateutta sivutaan. Näytelmän edetessä erilaisuutta valotetaan usein esimerkein henkilöhahmojen kautta. Esiin tulevat myös näytelmän henkilöiden piilevät ennakkoluulot.

Näytelmän henkilöillä on kaikilla omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Niin kuin ihastuttavan karikatyyrimainen, Tampereen murretta antaumuksella kailottava taksikuski Leena Hänninen (Anitta Forssen) sen muotoilee: on nähty kaikenlaista teputtajaa. Tämä mielessäni lähden teputtamaan ulos puolikylmästä teatterisalista. Tärkeää asiaa, jonka kaikki tiedämme: olemme kaikki erilaisia, mutta samanarvoisia, ei voi liikaa korostaa.

Prinsessa Mikaela -näytelmä sai Aamulehdessä huippuarvostelun, voit lukea sen täältä.

MUUT TAPAHTUMAT

108 Kierrätysdivari

108 Kierrätysdivari on avoinna Ti, To, Su klo 14-18 Kierrätysdivari on TEHDAS 108:n uusi ...
Lue lisää

HUG Online 6.6.2020

Tehdas 108 järjestää HUG Hyvinvointi - ja musiikkitapahtuman hengessä online-ohjelmaa 6.6 lauantaina ♥Luvassa hyvinvointiin ...
Lue lisää

Etunäyttämö esittää : Tapaus Afterdawn

Tapaus Afterdawn Näytöspäivämäärät: Ensi-ilta La 7.3.klo 17.00 LOPPUUNVARATTU! Su 8.3. klo 17.00 To 12.3 ...
Lue lisää

HUG 2021

HUG 2021 4.6.2021 - 5.6.2021 https://www.facebook.com/events/435153373973472/ ♥♥ HUG - juhla elolle ja luovuudelle ♥♥HUG ...
Lue lisää